Majówka to nie tylko kiełbasa i karkówka z grilla. Poznaj 3 nasze propozycje dań grillowych!

27.04.2018 09:54


Sałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem.

Składniki: 

pierś z kurczaka(1 duża), szpinak baby( opakowanie), czerwona cebula( 1 sztuka), świeży ananas(średnia sztuka), makaron gemelli(ok.60g), granat(opcjonalnie, ziarenka z małej sztuki)

Sos: 

musztarda (1 łyżeczka), oliwa z oliwek(3 łyżki), sok z cytryny(1 łyżka), miód(1 łyżka), pieprz, sól

Przygotowanie:

Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, czerwona papryką, kurkumą, usmaż na rozgrzanym grillu. Ananas pokrój w plastry i podsmaż na grillu.

Upieczonego kurczaka i ananasa wymieszaj ze szpinakiem, granatem i pokrojoną cebulą. Dodaj sos. Całość wymieszaj.

Pstrąg nadziewany pieczarkami.


Składniki:

2 pstrągi patroszone, 6 pieczarek, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, skórka z 1/2 cytryny, 2 łyżki masła klarowanego, 1 żółtko, pieprz i sól, sok z 1/2 cytryny, szczypta gałki muszkatołowej.

Pstrągi myjemy. Pieczarki myjemy. Kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski razem z posiekaną natką pietruszki, posiekanym czosnkiem, 1 łyżką masła i żółtkiem jaja. Dodajemy skórkę z cytryny, pieprz i sól. Mieszamy wszystko dokładnie aż wszystkie składniki się połączą. Nadziewamy pstrągi i zaszywamy. Wkładamy do foli aluminiowej. W osobnym naczyniu mieszamy sok z cytryny, roztopione masło, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Tak powstałym sosem zalewamy ryby. Folię z rybami zawijamy i kładziemy na grillu.

Szaszłyki marynowane pieczone na grillu.

Składniki: 

bakłażan, cebula biała i 2 czerwone, cukinia, 2 papryki czerwone i 2 zielone.

Marynata:

5 ząbków czosnku(drobno posiekanych), świeża bazylia, tymianek i rozmaryn(posiekane), 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki soku ze świeżej cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę tak aby nabić je na patyczki. Pokrojone warzywa wsadzamy do miski. 

Składniki na marynatę łączymy ze sobą, zalewamy nią pokrojone warzywa, delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na 1h. 

Na patyczki nadziewamy na przemian zamarynowane warzywa, pieczemy obracając ok 5-8 min z każdej strony.

Smacznego!